Een tandarts Schiedam kan je van dienst zijn om de hygiëne in je mond op een goed niveau te houden. Je tanden heb je namelijk elke dag weer nodig om te eten, en daarom is het belangrijk om goed te letten op de kwaliteit van je gebit. Pijn tijdens elke hap wil je dan ook voorkomen, niets is namelijk zo vervelend als eten niet meer lukt vanwege last aan je kiezen bijvoorbeeld. Het is daarom zaak om op een regelmatige basis naar de tandarts te gaan, bijvoorbeeld een tandarts Vlaardingen, die je een behandeling kan geven. Deze kan je ook adviezen geven en voordoen hoe je zelf zo goed mogelijk je gebit op peil houdt.  

Poetsen: makkelijk maar belangrijk

Je tanden poetsen leer je als het goed is al in een vroeg stadium van je leven. Je ouders hebben het altijd voorgedaan en je uitgelegd waarom het nodig en belangrijk is. Zelf je tanden poetsen is dan ook de basis van een goed onderhoud van je gebit en je mond. Het is ten zeerste aan te raden om 2, en als het kan zelfs 3 keer per dag je tanden te poetsen. Als je dat doet, dan kun je ervan op aan dat je genoeg doet om gaatjes en andere narigheden te voorkomen. Die paar keer op een dag dat je je tanden poetst, moet je ongeveer 2 minuten lang doen. Het is belangrijk dat je elke kies en tand ongeveer 1 seconde poetst: alle tanden even lang dus!

Elektrische tandenborstels en flosdraad

Het is tegenwoordig alom bekend dat elektrisch poetsen veel beter is dan met een normale tandenborstel langs je tanden gaan. Een normale tandenborstel is echt inferieur aan de elektrische variant. Dit komt omdat een elektrische tandenborstel veel meer poetsbewegingen per minuut kan maken: het is dus een veel effectievere manier om je gebit te verzorgen. Het kan dus een goede investering zijn om een elektrische tandenborstel aan te schaffen. Flossen is een ander hulpmiddel dat je ook nog kunt gebruiken. Ook dit is een belangrijk hulpmiddel.

Uitgelicht: Wil je een tandartsverzekering afsluiten? Check Univé.

Boren bij gaatjes: voorkomen is beter dan genezen

Wat onvermijdelijk is als je activiteiten als poetsen, flossen en spoelen niet doet: dan krijg je gaatjes. Misschien heb je er vroeger wel wat gehad in je melktanden. Gelukkig is dat niet erg, omdat je deze toch verliest. Krijg je echter gaatjes in je “grote mensentanden” dan is dit onomkeerbaar en dan moeten deze gevuld worden. Gaatjes zijn het resultaat van een ophoping van bacteriën in je kiezen die je tanden laten eroderen. Maar niet alleen je kiezen kunnen het slachtoffer worden van gaatjes: ook je hoek- en snijtanden kunnen sneuvelen.

Pijnscheuten bij temperatuurverschillen

Niet alleen gaatjes kunnen een probleem worden als je je gebit niet goed verzorgt of laat nakijken door een tandarts. Ook pijnscheuten bij temperatuurverschillen in je mond kunnen voor veel ongemak zorgen. Dit probleem wordt tastbaar zodra je iets eet dat erg verschilt met de temperatuur in je mond. Als je bijvoorbeeld hete thee of koffie drinkt of een ijsje eet. Maar zelfs genuanceerdere temperaturen kunnen ook al een probleem zijn, bij een koud glas water bijvoorbeeld. Al deze dingen zijn vervelend en daarom is het belangrijk om een keer in de zoveel tijd naar een tandarts te gaan.