Als je gezondheid je in de steek laat, kun je een behandeling ondergaan in het ziekenhuis of bij een andere specialist. Wanneer je na afloop van de behandeling een forse factuur gepresenteerd krijgt, was je waarschijnlijk niet goed verzekerd. Het is daarom belangrijk om tenminste eens per jaar even kritisch naar je huidige zorgverzekering te kijken. Hoe beter het je namelijk lukt om een pakket samen te stellen dat naadloos aansluit bij jouw wensen, hoe kleiner de kans wordt dat jij veel geld moet bijbetalen. Wij laten je graag zien hoe je zorgt dat je je verzekerd tegen kosten die jij het komende jaar waarschijnlijk moet gaan maken. 

 

Een verplichte verzekering en de mogelijkheid om zorgtoeslag aan te vragen 

Een zorgverzekering hebben is in Nederland verplicht. Je ontkomt er dus ook niet aan om een zorgverzekering af te sluiten. Doordat iedereen bijdraagt aan de kosten van de zorg, blijft de zorg betaalbaar en zorgen we er met elkaar voor dat de zorg ook goed blijft. Wanneer de kosten te hoog zijn voor jou om te betalen, kun je via de Nederlandse overheid zorgtoeslag aanvragen. Dit kun je doen via je persoonlijke account bij de overheid. Het goede nieuws is dat je ook met terugwerkende kracht zorgtoeslag kunt aanvragen. Soms kun je tot meerdere jaren terug geld ontvangen waardoor financiële problemen ontstaan als gevolg van hoge zorgkosten, soms in een keer verdwenen zijn. Kijk daarom even of jij ook in aanmerking komt voor zorgtoeslag en zo ja, vraag deze zorgtoeslag dan vandaag nog aan.

 

Welke aanvullende pakketten wil je toevoegen? 

Naast de verplichte basisverzekering die iedereen moet hebben in Nederland, kun je je zorgverzekering ook nog uitbreiden met aanvullende pakketten. Wij raden je aan om even te kijken of je ook een tandartsverzekering nodig hebt. Je kunt je tandartsverzekering berekenen en dat even naast de kosten leggen die je het komende jaar verwacht te moeten maken bij de tandarts. Je zult zien dat een verzekering al heel snel uit kan. Hier zie je de kracht van een verzekering: het zorgt ervoor dat de kosten in de hand blijven en dat je niet na afloop van je behandeling overvallen wordt door een torenhoge rekening. Ga er daarom altijd even voor zitten om te kijken wat je allemaal kunt laten verzekeren. Er zijn vele aanvullende pakketten beschikbaar en dus vele mogelijkheden om een zorgverzekering op maat samen te stellen. 

 

Let op de dekking, niet alleen op de kosten van je verzekering

In het voorgaande hebben we reeds duidelijk gemaakt dat het voornamelijk belangrijk is om te kijken naar wat je verzekering allemaal dekt. Het is daarom ook niet verstandig om alleen maar te kijken naar de hoogte van je premie. Een lage premie kan soms veel extra kosten opleveren. Heb jij daarom je eigen risico op maximaal gezet? Dan moet je zorgen dat je ook voldoende buffer achter de hand hebt om deze kosten te betalen. Heb je dit niet, dan raden wij je aan om je eigen risico niet te wijzigen.