De zomer is aan gebroken. Veel mensen willen een paar kilo afvallen, zodat ze vol zelfvertrouwen het strand kunnen bezoeken in de zomer. Hoe zorg je ervoor dat je snel die paar kilo kwijtraakt? Dat lees je in dit artikel.

 

Accepteer jezelf

Natuurlijk kan jij je iets zelfverzekerder voelen als je een paar kilo afvalt. Hierdoor past bijvoorbeeld je zomerkleding net iets lekkerder en voel jij je zekerder als je in je bikini of zwembroek op een terrasje plaatsneemt. Echter is het belangrijk dat jij jezelf helemaal accepteert. Dit betekent dat jij jezelf ook moet accepteren met die paar kilo’s extra. Als je dit niet doet is de kans groot dat je die paar kilo afvallen niet genoeg vindt. Je zult jezelf nog steeds onzeker voelen en streven naar steeds meer. Je wilt steeds meer afvallen. Leer daarom jezelf eerst omarmen. Hoe doe je dit? Kijk eens naar jezelf door andermans ogen. Vaak zijn we veel strenger voor onszelf dan voor anderen.

 

Sporten versus voeding

Sommige mensen gaan extreem veel sporten als ze willen afvallen. Echter kan je veel sneller resultaten boeken door je voeding aan te passen. Met sporten val je ook af, maar dit duurt een stuk langer dan met voeding. Bovendien moet je in sommige gevallen ook je voeding aanpassen als je gaat sporten, bijvoorbeeld als je veel aan krachttraining doet heb je meer eiwitten nodig. Als je slechts een paar keer per week aan krachttraining doet is dit meestal niet nodig. Je kunt dit checken door je voeding bij te houden via een app. Hoe kan je dan afvallen door je voeding aan te passen? Hierbij is het van belang dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrand.

 

Meten is weten

Door goed bij te houden of je wel of niet afvalt, weet je of je goed bezig bent met je voeding en beweging. Ga echter niet elke dag op de weegschaal staan. Het is normaal dat je gewicht schommelt. Ook kan je gewicht anders zijn als je bijvoorbeeld menstrueert, vocht vasthoudt, nog niet naar het toilet bent geweest of net hebt gegeten. Probeer daarom elke week op hetzelfde tijdstip op de weegschaal te staan. Zo krijg je een beter beeld van je progressie. Beoefen je krachttraining? Dan is het slim om een weegschaal met lichaamsanalyse aan te schaffen. Als je krachttraining beoefent kan je namelijk spiermassa gaan aanmaken. Spiermassa weegt namelijk meer dan vet. Met een lichaamsanalyse heb je inzicht in je percentage vetmassa en spiermassa. Zo kan je goed zien of je afvalt in vetmassa.

Vind je het lastig om het afvallen vol te houden? Zoek dan een buddy of coach voor meer motivatie!