Wanneer u ouder wordt, verandert uw lichaam en kan het nuttig zijn om uw eetpatroon daarop aan te passen. Vooral de cardiovasculaire gezondheid is erg belangrijk, hart- en vaatziekten zijn namelijk de belangrijkste doodsoorzaak onder senioren. Een dagelijkse gezonde en gevarieerde maaltijd is een belangrijke basis. Maar waar moet dit eigenlijk aan voldoen?

Verzadigd vet

Om de cardiovasculaire gezondheid goed te houden, is het belangrijk om producten met verzadigd vet zoveel mogelijk te mijden. Dit zijn producten zoals vlees, gevogelte en volle zuivel. Deze producten zorgen ervoor dat het cholesterolniveau omlaag gaat en daarmee stijgt ook de kans op hart- en vaatziekten.

Gezonde vetten kunt u vinden in producten als olijfolie, amandelen, pompoenpitten en avocado. Ook omega-3, wat te vinden is in producten als walnoten, lijnzaad en vette vis, is een goede vervanger voor verzadigde vetten.

Vitamine D en calcium

Om de botten sterk te houden, is het belangrijk om voldoende vitamine D en calcium binnen te krijgen. Vitamine D wordt aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht. Wie niet in staat is om voldoende buiten te komen, kan het beste vitamine D supplementen gebruiken, omdat er nauwelijks voedingsmiddelen met vitamine D bestaan. Calcium is eenvoudiger te vinden, bijvoorbeeld in zuivelproducten, soja en amandelen.

Vast eetpatroon

Omdat het misschien lastig is deze adviezen in de praktijk te brengen, zijn er een aantal richtlijnen voor het dieet dat senioren kunnen volgen. Aanbevolen wordt om dagelijks 600 gram volkoren granen te eten, 2,5 kopjes groenten, 1,5 kopje fruit, 3 kopjes melk en 500 gram vlees en/of bonen. Onder sommige voorwaarden is er een subsidie voor maaltijden aan huis mogelijk. Uw gemeente kan u hier meer over vertellen.

Meer bewegen voor ouderen

Behalve gezond eten is ook beweging van belang. Hieronder vindt u 3 tips die kunnen helpen om meer te bewegen en te sporten.

  • Sport met leeftijdsgenoten, zo komt u niet alleen aan voldoende beweging, maar doet u meteen sociale contacten op
  • Kies een sport die u leuk vindt, plezier moet voorop staan
  • Als u geen geschikte sport kunt vinden, of er zijn geen activiteiten in de buurt, richt u dan op meer beweging in uw dagelijkse leven