Voor mensen in een rolstoel zijn veel gebouwen en huizen lastig te betreden of moeilijk om comfortabel door te kunnen bewegen. Ook zijn veel dingen lastig te gebruiken, denk aan een toilet of een standaard douche. Is het noodzakelijk om je huidige woning rolstoeltoegankelijk te maken en is het niet mogelijk om bijvoorbeeld te verhuizen naar een aangepaste woning? Gelukkig zijn er aanpassingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat iemand in een rolstoel ook nog prima kan wonen in het huis. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een traplift.

Deuren en doorgangen

Rolstoelen zijn soms breder dan een doorgang. Vaak zijn rolstoelen rond de zeventig centimeter breed, maar is de doorgang ook ongeveer zo breed? Dan wordt dat wel lastig. Tegenwoordig worden bij nieuwbouwwoningen en renovaties vaak deuren geplaatst van tachtig tot negentig centimeter, wat voor rolstoelgebruikers een prima breedte is. Maar is je huis wat verouderd en heb je redelijk smalle doorgangen, dan is het wellicht zaak om te kijken of de deuren verbreedt kunnen worden. Natuurlijk wel zo fijn als de rolstoelgebruiker elke ruimte in huis comfortabel kan bereiken. Drempels zijn ook erg vervelend voor rolstoelgebruikers. Alles van hoger dan twee centimeter kan al erg lastig zijn. Zorg ervoor dat je dus geen hoge drempels hebt, of dat je anders de drempels voorziet van een oprijplaat zodat de rolstoel hier gemakkelijk overheen gereden kan worden.

Een toegankelijke badkamer

Toiletten en douches zijn voor mensen in een rolstoel vaak lastig te bereiken, ook afhankelijk van de persoon natuurlijk. Een goede basis is vaak een toilet met veel ruimte aan beide kanten met beugels waar iemand zich aan op kan trekken en stevig aan vast kan houden. Een douche is vaak lastiger, maar een douche zonder cabine, dus gewoon een inloopdouche, is vaak het prettigst. Hierin kan bijvoorbeeld een douchestoel staan waar iemand comfortabel op kan zitten tijdens het douchen.

Trap in huis? Voorzie de woning van een traplift

Voor mensen in een rolstoel is het natuurlijk lastig om naar een tweede verdieping te gaan zonder een lift of iets dergelijks. Probeer dus zo veel mogelijk gebruik te maken van de eerste verdieping voor de rolstoelgebruiker, dus een badkamer en slaapkamer op de eerste verdieping. Is dit niet mogelijk? Kan de badkamer bijvoorbeeld beneden niet goed volledig geïnstalleerd worden? Dan is een traplift een goede oplossing. Dit soort tilhulpmiddelen worden door diverse bedrijven aangeboden en geïnstalleerd, en kunnen ervoor zorgen dat de cliënt zich veilig voelt terwijl hij of zij naar boven gaat. Afhankelijk van de zorg die de persoon nodig heeft is een tillift in de woonruimte of slaapruimte ook een goed idee. Zo kun je hem of haar veilig en comfortabel van de ene plek naar de andere plek krijgen. Ook deze kunnen vaak door diverse bedrijven geïnstalleerd worden bij jou thuis. Kijk online maar eens rond naar de mogelijkheden voor bij jou thuis.