Denk je dat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt doordat je onveilige seks hebt gehad? Of omdat je klachten ontwikkelt? Dan is het goed om je te laten testen. Hier zijn verschillende manieren voor. Iedereen weet dat de huisarts of de GGD een goede optie is. Dat is ook zeker zo. Maar er is nog een SOA test manier. De SOA zelftest (anoniem), een vergelijkbaar test als een Covid zelftest.

Ondanks dat sommige mensen misschien beweren dat de SOA zelftest niet betrouwbaar is hoeft dat niet zo te zijn. Er zijn twee verschillende soorten: de laboratorium test en de ‘directe uitslag test’. De eerste vorm is volledig betrouwbaar en nog steeds een zelftest. De tweede vorm is minder betrouwbaar en niet aan te raden.

Hoe werkt de SOA zelftest als er een lab bij komt kijken?

De SOA zelftest werkt doordat jij een monster afneemt. Het afnemen van urine of het maken van een uitstrijkje is hierin genoeg. Weet je niet hoe dat moet? Volg dan de stap voor stap instructie die bij de zelftest geleverd wordt. Het is niet ingewikkeld en binnen 10 minuten geregeld. Na het nemen van het monster stuur je dit op naar het lab met de retourenvelop die bij de zelftest geleverd wordt.

Enkele dagen later ontvang je de uitslag per SMS of e-mail. Ideaal. Al jouw gegevens, voor zover die bekend zijn bij het laboratorium, worden vernietigd na het geven van de uitslag. Jouw naam wordt nooit gevraagd.

De voordelen ten opzichte van de huisarts of GGD

  • Er is geen wachttijd: dit kan wel zo zijn bij een huisarts of de GGD. Soms kun je pas na enkele dagen of een week langskomen. De zelftest kun je meteen doen;
  • Er zijn geen hoge kosten: dit kan het geval zijn bij de huisarts als je nog niet door jouw eigen risico heen bent;
  • Geen gênante situaties: geen wachtruimte, geen receptiebalie, geen gedoe.
  • Volledig anoniem: jouw naam wordt niet gevraagd en alles wordt achteraf verwijderd, inclusief jouw monster;
  • Gecertificeerde laboratoria: de hoogste betrouwbaarheid, simpel en snel;
  • De snelste uitslag: over het algemene binnen 48 uur de uitslag, sneller kan niet.

De nadelen ten opzichte van de huisarts of GGD

Ben je opzoek naar menselijk contact en wil je graag met een arts praten over jouw situatie? Dan is een zelftest simpelweg niet wat je zoekt. In alle andere gevallen is een SOA zelftest absoluut aan te raden!