Sommige mensen zien niet goed en hebben daarom een bril of lenzen nodig. Verslechtering van het zicht kan op meerdere niveaus plaatsvinden, en daarom is niet elke bril of lens hetzelfde. Deze moeten namelijk exact aangepast worden op de klant: maatwerk is dus nodig. Zo kan het zijn dat je multifocale lenzen nodig hebt. Dat zijn eigenlijk lenzen die de eigenschappen hebben van een leesbril. Dat betekent dat je geen leesbril meer op of af hoeft te doen om kleine lettertjes te zien. Met lenzen online bestellen kun je deze maar ook andere soorten lenzen in huis halen.

Geen bril meer nodig!

Het eerste, overduidelijke, voordeel van het dragen van multifocale lenzen in plaats van een leesbril, is dat je je leesbril, en alle ongemakken die daarbij komen kijken, niet meer nodig hebt. Je hoeft dus niet meer dat ding op een aparte plek te leggen zodat je hem niet kwijtraakt bijvoorbeeld. Een bril kan namelijk makkelijk zoekraken als je hem vaak op hebt en dus verplaatst door heel het huis. Daarnaast is het zo dat een (lees)bril je looks grondig kan aantasten. Dat probleem verdwijnt ook als sneeuw voor de zon als je multifocale lenzen draagt.

Altijd scherp zien

De handigheid van multifocale lenzen zit hem niet alleen in het feit dat je geen leesbril meer nodig hebt. Het zit hem ook in het feit dat de desbetreffende lenzen als uitgesproken voordeel hebben dat ze beide sterktes combineren in één lens. Je kan dus zowel dichtbij als veraf goed en scherp zien. Dat betekent dat je niet van bril of lenzen hoeft te wisselen op het moment dat je bezig bent met verschillende soorten activiteiten. Of je nou achter je laptop zit te lezen, aan het autorijden bent of op je telefoon zit: deze lenzen ondersteunen je altijd!

De speciale werking van multifocale lenzen

Wat multifocale lenzen dus zo bijzonder maakt, is hoe ze werken. Je kan kiezen uit twee verschillende soorten multifocale lenzen. Je hebt keuze uit concentrische lenzen of asferische lenzen. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar dat valt eigenlijk best mee. Concentrische lenzen wisselen verschillende sterktes in cirkels af terwijl asferische lenzen een geleidelijke overgang hebben van sterktes. Dit soort lenzen kunnen niet alleen goed van pas komen als je gewoon slechtziend bent, maar ook als je lijdt aan een verandering van elasticiteit in je ogen: dat heet presbyopie.

Soorten en maten

Net zoals bij doorsnee lenzen heb je bij multifocale lenzen keuze uit meerdere soorten. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor dag- maand- of weeklenzen. De namen zeggen het eigenlijk al: deze geven aan hoe lang je de multifocale lenzen kunt dragen en hoe lang ze mee kunnen gaan. Zo zie je, zelfs bij een specifiek soort categorie lenzen zoals multifocale lenzen veel keuze hebt. Ze bieden je veel voordelen: je hebt geen bril meer nodig en je kunt zowel veraf als dichtbij weer goed zien als je ogen je, om wat voor reden dan oog, in de steek laten. Het kan even duren voordat je gewend bent aan de lenzen: je hersenen moeten namelijk ook even wennen aan de visuele signalen die het doorkrijgt, maar daarna wordt het dragen van deze lenzen een pretje!