Praktijkvoorbeelden

Onderstaand een overzicht van enkele praktijkvoorbeelden.

Voorbeeld 1: Verzorging tijdens overbruggingsperiode

Vrij plotseling overleed de mannelijke helft van een 80+ echtpaar. Het was een week voor Kerst. Na de begrafenis  en een zeer intensieve week konden kinderen en kleinkinderen bij mevrouw logeren om haar door de eerste periode heen te helpen.

Al snel bleek dat moeder minder zelfstandig was dan de hele familie dacht: vader compenseerde wat moeder niet meer aankon, maar moeder alleen was hulpeloos, kon de eenvoudigste dagelijkse handelingen als koffie zetten niet zelf aan. Het was een patroon geworden: vader deed dat allemaal heel handig. De grote steun was opeens weg.

Het einde van de kerstvakantie kwam in zicht; voor ieder begonnen weer volle werkweken. Er was nog geen goede vervolgsituatie bedacht, noch gevonden. Ter overbrugging heeft Attend24uurzorg een maand een verzorgende rol gespeeld, in de overgang naar een kleine seniorenresidence.

—————————————————————————————————————————

Voorbeeld 2: 24-uurs zorg

Mijnheer en mevrouw woonden op een prachtig  verbouwde boerderij  aan de rand van het dorp. Een partner had net een heup-operatie gehad en het herstel ging moeizaam. De ander had Alzheimer. Door de heupaandoening was de mobiliteit ernstig aangetast, het autoritje naar het dorp, de paar boodschappen, het samen uit eten gaan: het ging allemaal niet meer. Na rijp beraad met de kinderen werd gekozen voor levenslang thuisblijven, met  12-uurs zorg, van  8-20 u;  opstaan,  bed klaarmaken, de verzorging van de maaltijden, de aanspraak en ritten naar het dorp waren afgedekt.

Na verloop van tijd werd  mevrouw ‘s nachts zodanig onrustig, dat meneer  de nachtrust kwijtraakte aan het beredderen 's nachts. Na “keeping up appearances”, kregen de kinderen en het team  door, dat er een uitputtingsslag voor vader aan de gang was. Men besloot tot 24-uurszorg, met een wisselmoment ‘s morgens om 8 uur.

Na nog enkele mooie seizoenen, werd mevrouw zwakker en op een gegeven moment  terminaal. Mevrouw werd opgebaard in de studeerkamer. De zorg ging nadien door voor meneer, tot de laatste ademtocht. Een waardig levenseinde, rond de eigen haard, die goud waard was.

————————————————————————————————————————–

Voorbeeld 3: Slaap- en waakwachten

Mevrouw kreeg een slechte diagnose, ze was 70+ en al lang weduwe; met de  kinderen was er een goede relatie; maar  ze waren in de bloei van hun werkzame en gezinsleven. Zij woonden in het zuiden, het westen en in het buitenland. Moeder wilde  sterven in haar eigen appartement, was ‘s nachts bang en overdag niet meer  mobiel, voordat ze echt bedlegerig werd.

Met 24-uurs zorg en een team van vier verzorgenden werd een kwartaal ingevuld. Aan de wens van mevrouw is voldaan, de kinderen konden na lange autoritten alle aandacht aan moeder geven, en soms ook nog een plaatsgenoot bezoeken en blijven eten. Moeder  had zelfs een gezellig laatste kwartaal en de kinderen reden na bezoek terug naar huis met een gerust gevoel: moeder is in haar eigen huis, ons ouderlijk huis, en ze wordt goed verzorgd. De laatste nachten waren geen slaapwachten maar waaknachten; door het wisselmoment te stellen op 7.30 uur kon de “nachtzuster” gaan slapen en begon de opvolgster haar 24 uur weer fris. Met voldoening van alle kanten werd deze zorg afgesloten.